Nieuws

Heronthulling beeldengroep in Veenendaal

Op 1 december 2015 zal de beeldengroep Betogende arbeiders (1964, brons) worden heronthuld door MichaŽl en Sandra van Beek. De beeldengroep van Marius is in november teruggeplaatst op de oude plek bij het nieuwe appartementencomplex 'De ReŁnie'. Oorspronkelijk was dit gebouw de Technische Talmaschool waarvoor de beeldengroep gemaakt was. De Betogende arbeiders verbeeldt de sociale strijd onder leiding van de sociaal betrokken hervormde predikant Syb Talma, de eerste minister voor sociale wetgeving aan het begin van de 20e eeuw. 'Op de kopse balk een portret van dominee Talma, zijn sociale strijd, zijn onafhankelijke strijd uit te beelden, zodat de man op de juiste manier eer wordt gebracht. De sokkel - in kubistische blokken gebouwd - moeten de hechte grondslag waarop Talma gewerkt heeft verbeelden,' schreef Marius in een brief van 25-1-1963. Journalist Martin Brink, die een boek schreef over de geschiedenis van deze school en de transformatie tot appartementencomplex, droeg er mede toe bij dat de beeldengroep in november kon worden teruggezet. Enige tijd had deze uit de context gestaan op een desolate plek in de buurt van de Christelijke Scholengemeenschap.Tentoonstelling in Het Valkhof Nijmegen over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog

De geschiedenis wordt getoond aan de hand van een aantal persoonlijke verhalen van Nijmeegse figuren, onder wie Marius.Monument El Salvador maart 2014

Op 17 maart j.l. is het monument voor de in 1982 in El Salvador vermoorde Ikon-journalisten her-onthuld in de NOS-hal in Hilversum. Marius maakte dit monument in 1995 voor de wand in de Ikon-villa aan de Bergweg. Voormalig Ikon-redacteur en directeur Lejo Schenk hield een toespraak bij het monument of gedenkteken.


Sponsoring in brons gieten beeld ‘Afscheid’ van Marius van Beek (1921-2003)

In Oosterbeek staan van de beeldhouwer de beelden De Muzen (1980, brons, Raadhuisplein) en De Vredesengel (2002, brons, Bato’s wijk). De Stichting Marius van Beek wil hier zijn laatste beeld Afscheid (2003, zwarte was, 140 cm) aan toevoegen als herinnering.

Dit beeld staat nu in zijn atelier op een werkbank met het gereedschap en materiaal ernaast alsof het zojuist is voltooid. Het is een rustende vrouw met afgewend hoofd in een ligstoel, het afscheid van zijn vrouw Sacha. Het beeld spreekt tot het gevoel en de verbeelding. Zwarte was is lang houdbaar, maar kwetsbaar. Het bestuur van de Stichting Marius van Beek wil het beeld in brons laten gieten en aan de inwoners van Gemeente Renkum schenken.

Deze mooie actie is mogelijk als een bedrag van 15.000 Euro wordt ingezameld. De Stichting heeft fraaie tegenprestaties bedacht voor de sponsoren, zowel groot als klein. Van september tot en met november 2013 is ruim 7000 Euro ingezameld door bewoners van gemeente Renkum en omstreken.

Lees het artikel in de Gelderlander.

Kijk naar het interview bij omroep Gelderland.

Stichting Marius van Beek - Postbus 12 6860 AA - Oosterbeek
ABN Amro nr. 41 42 13 459 - Marius van Beek BV - ‘Afscheid’ 

contact StichtingOeuvrecatalogus online

De digitale oeuvre catalogus van het werk van Marius van Beek is online. catalogus Marius van Beek

De digitale oeuvre catalogus bestaat uit documentatie, foto's en correspondentie over Marius' beelden en exposities van 1944-2003. Het analoge archief is voor een groot deel overgebracht naar de RKD te Den Haag.

Schoolkinderen bezoeken atelier voorjaar 2014

Gedurende maart, april en mei 2014 bezoeken leerlingen van de groepen 7 en 8 van scholen uit de Gemeente Renkum het atelier. Zie voor het programma bij menu, educatie. Dit educatieve project is in 2008 begonnen en wordt gesubsidieerd door de Gemeente Renkum.Beeld Eruptie verhuisd in juli 2013

Het  beeld Eruptie is op zaterdag 13 juli verhuisd van de oude locatie op de binnenplaats van het Weezenlanden ziekenhuis in Zwolle naar de nieuwe locatie van de Isala klinieken aan de Dokter van Heesweg. De enorme operatie van het tussen 7-10 ton wegende beeld van Anröchter dolomiet en gepolijst graniet met behulp van een 400 tons kraan is goed verlopen. Het beeld komt bij de ingang en parkeerplaats van de nieuwe Isala te staan.

 

Bezoek van koning en koningin aan Oosterbeek 30 mei 2013